Mobil Uygulama Tasarımı Nasıl Olmalı?

Mobil cihazların kullanımının artmasıyla birlikte mobil uygulamalar, hayatımızda en çok yer alan ürünler arasına girmiştir. Dolayısıyla dijital devrin en önemli ürünleri olan mobil uygulamalar, mobil uygulama tasarımını da günümüzdeki en etkin iş dallarından biri haline getirmiştir.

Mobil uygulama geliştirme süreci zorlu bir süreçtir. Rekabetin artmasıyla beraber mobil uygulamalarda farklılık istekleri söz konusu olmuştur. Mobil uygulama geliştiricileri bu farkı genellikle tasarım yönündeki yeniliklerle ortaya koymaktadır.

Mobil uygulamada önemli olan fikir aşaması, ön araştırma, üretim süreci gibi faktörlerin yanı sıra uygulamanın kullanıcı dostu olması, aktif bir yapıda kurgulanması gibi faktörler de büyük önem taşımaktadır. Bu noktada fark yaratabilmek adına uygulama, sektöre ve ihtiyaca göre en doğru şekilde tasarlanmalıdır. Gelin sizlere milyonlarca ürün arasında fark edilmek ve kullanıcıyı memnun etmek için mobil uygulama tasarımında dikkat etmeniz gereken konular hakkında birkaç bilgi verelim.

mobil uygulama tasarımı

Mobil uygulama tasarımı nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli?

Araştırma yapın

Tasarım süreci içeriğe sadece form verir. Dolayısıyla tasarım aşamasından önce içerik tamamlanmalıdır. İlk adımda projeyi çok iyi anlamalı ve araştırmalısınız.  Uygulamanın temel taşları araştırma aşamasında inşa edilir. Araştırma, hem daha önce yapılan işleri tekrarlamamanız hem de bulunan örneklerden kendi tasarımınıza katacağınız tarz ve temel tasarım fikirleri açısından geliştirici bir süreçtir.

Fakat unutmayın! Yapılmış örnekleri incelemek kopyalamak için değil, incelenen örneklerdeki unsurları analiz edip geliştirmek içindir.  

Bu nedenle projenizi tasarlamadan önce bir swot analizi yapmanız mobil uygulama tasarımı süreciniz için faydalı olacaktır.

Wireframe hazırlayın

Wireframe, arayüz tasarımının şematik planıdır. Karmaşa yaşamamak ve temel amaçlardan sapmamak için projenin detaylı bir haritasını çıkarmak ve basamakları öncelik sırasına göre düzenlemek mobil uygulamayı inşa ederken ciddi bir katkı sağlayacaktır. Tasarlanan ekranlar ve içeriklerin sayısı arttıkça kontrol etmesi de zor bir hal alır. Dolayısıyla ana ekran, alt ekranlar, menüler, mesaj kutuları, butonlar, imgelerin pozisyon ve büyüklükleri, metin konumlandırmaları vb. tasarım elemanlarının tutarlılığı için wireframe oluşturmak sizin için kolaylık sağlayacaktır.

Karmaşadan uzak durun

Bir üründe gereğinden fazla renk ve içerik kullanımı gürültüye sebep olur. Mobil uygulamaların temel hedefi hız ve pratikliktir. Sırf göze hoş geldiği için gereksiz kullanılan her nesne projenizde karmaşaya sebep olacaktır. Bu nedenle gürültü ve karmaşa oluşmaması adına projenizin temel amaçları dışında nesne kullanmamalısınız.

Kullanıcı kendisini yoran ve kafa karışıklığına neden olan hiçbir ürüne sadık kalmaz. Kullanıcının uygulamayı cihazından kaldırmaması için ona bazı sebepler sunmalısınız. Bunun en etkili yolu da ürünün göze hitap etmesi kadar basit ve pratik olmasıdır.

Sadeliğe önem verin

Unutmayın ki sadeliğin şık ve etkili olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenle nesneler arasındaki boşluktan tutun, dikkat dağıtacak renk kullanımı, gereksiz metin konumlandırılması gibi unsurlardan kaçının. Minimalizm ve minimalist yaklaşım konularında araştırma yapın. Zor ve ihtişamlı tasarımlar yerine şık ve sade tasarımlara yönelin.

Mobil uygulama ekranları web sayfası ekranlarından farklıdır. Kullanıcı gerekli görmediği uygulamayı o anda siler. Dolayısıyla kullanıcı dostu olmak bir tercih değil zorunluluktur. Hatta mobil uygulama tasarımı nasıl olmalı sorusuna verilebilecek en önemli cevap “kullanıcı dostu olmalı” şeklindedir. Bunu göz önünde bulundurarak kullanıcıyı hedefe götüren nesneleri ana ekranda tutun ve her işlevin erişimini kolaylaştırın.

Okunabilir ve düzenli metinler kullanın

Yazı ve paragraf blokları çok farklı amaçlar ve türlerde kullanılabilir. Ancak mobil uygulama tasarımı yaparken kullanıcının, tutuş hizasında cihaza baktığında yazıyı rahat bir şekilde okumasını sağlamalısınız.  Dolayısıyla düzenli ve hiyerarşik olarak kurgulanmış bir metin biçimi kullanmalısınız.

Bir tüyo olarak; Apple tüm platformlarda en iyi okuma deneyimi sağlaması açısından “San Francisco” yazı tipini kullanırken Android cihazlarda ise genellikle “Roboto” ve “Noto” yazı tipleri kullanılır.

Parmak dostu butonlar kullanın

Mobil uygulamalar, dokunuş ve parmak harekeleri ile kullanılabilen ürünlerdir. Bu nedenle kullanıcıların sıklıkla izlediği yollara aşina olmalı ve mobil uygulama tasarımı sürecinde parmak hareketlerine dikkat etmelisiniz. Küçük dokunuşlar kullanıcıyı pratik bir şekilde hedefe götürmelidir. Bu hedefler parmakla rahatlıkla etkileşime geçebilecek boyutlarda olmalıdır. Hedefe kolay ulaşabilmek adına kolay fark edilebilen, basit, tıklanabilen butonlar ve ikonlar tasarlayın.

Kullanıcı arayüzü kılavuzlarını bilin

Kullanıcı arayüzü tasarlarken göz önünde bulundurmanız gereken elemanlardan biri de ikon setleridir. Kullanacağınız ikonlar uygulamanızın logosu ve marka karakteri ile uyum sağlamalıdır. Mobil uygulama arayüzü içindeki animasyonları estetik ve içeriğe göre kurgulamalısınız. Menü, ikon, logo, buton vb. bütünlüğü çok önemlidir. Bu süreçte Apple ve Google tarafından hazırlanan UI kitlere göz atmanız sizin için yararlı olacaktır. Aynı zamanda tıklanabilir ve kodlanabilir ürünler tasarlamanız gerektiğini unutmayın. Hızlı çalışan ve pratik olan mobil uygulamalar kullanıcı sadakatini büyük ölçüde kazanır. Bunların yanı sıra genel olarak tasarımda renk bütünlüğünü sağlamayı ihmal etmeyin.

Etkileşime ve kolay erişime önem verin

Mobil uygulamalarda amaç kolaylık olduğundan kullanıcıyı zorlayacak ve zaman kaybı yaşatacak hedeflerden uzak durun.  Menü tasarımı mobil uygulamaların ana şablonunu oluşturur. Kullanıcı, uygulamanızın içinde kolay gezinebilmek, direkt olarak ürün ve hizmetlere ulaşmak, alışık olduğu yöntemlerle bilgiye ulaşmak isteyecektir. Dolayısıyla bilgiye erişimi mantıklı, akıcı ve basit olarak kurgulamalısınız. Kullanıcı kolay bir şekilde istediği bilgiye ulaşmalı ve yine kolay bir şekilde geri dönebilmelidir. Bu noktada menü ve navigasyon tasarımı büyük önem taşımaktadır.

Kullanıcı dostu olun

Mobil uygulama kullanıcısı zor ve karmaşık olduğundan uygulamanızı tasarlarken kullanıcı tarafında olduğunuzu hissettirmelisiniz.

Kullanıcı dostu mobil uygulama tasarımı nasıl olur diye soracak olursanız;

  • Kullanıcıya sık sık nerede olduğunu hatırlatan ve geri dönüş yapabileceği menüler tasarlayın. Çünkü kullanıcının uygulama içerisinde rahat olması ve tüm içeriklere kolayca ulaşması onu tutundurma açısından büyük bir önem taşmaktadır.
  • Mobil uygulama kullanıcısı için en zor şeylerden biri veri girişidir. Bu nedenle kullanıcıdan hiçbir gereksiz cevap ya da bilgi istemeyin. Onlara daha az metin kutusu ve daha çok seçim nesneleri verirseniz kullanım kolaylığı hissettirebilirsiniz.
  • Kullanıcıya hitap etmelisiniz. Dolayısıyla onu fark ettiğinizi ve dikkate aldığınızı hissettirmelisiniz. Basit görünse de ufak geri bildirimlerle kullanıcıya kendinizi hatırlatarak memnuniyet yakalayabilirsiniz.  Mobil uygulama açılışlarında ön bilgi ve yardım ekranları ciddi oranda rağbet görmektedir. Bu nedenle minik öneriler ve bildirim ekranları tasarlayarak uygulamayı kullanım sürecini hızlı ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir