Mobil Uygulama Yazılım Dilleri

Mobil uygulama yapmak için uygun yazılım dillerini biliyor olmak ve uygulamanın gereksinimlerine göre en doğru dili seçmek gerekmektedir. Uygulamanın hangi işletim sisteminde çalıştırılacağı mobil uygulama yazılım dilleri seçiminde önemli bir etkendir. Aynı zamanda kodlamanın doğru ortamda doğru bir kombinasyonla birleştirilmesi önemlidir.

Mobil uygulama geliştiricisinin uygulama geliştirirken kullandığı dile hakim olması uygulamanın verimli çalışabilmesi için oldukça önemlidir.

mobil uygulama yazılım dilleri

Dünya genelinde popüler olarak kullanılan mobil uygulama programlama dilleri aşağıdaki gibidir:

En çok kullanılan mobil uygulama yazılım dilleri

Birçok yazılım dili ile mobil uygulama geliştirmek mümkün. Ancak yukarıda verilen mobil uygulama programlama dilleri en sık kullanılanlar arasındadır. Tek tek bu dilleri tanıyalım:

Swift

IOS işletim sistemi için geliştirilmiş nesne tabanlı bir programlama dilidir. Açık kaynak kodludur. Apple tarafından macOS ve IOS ile uyumlu uygulamalar geliştirmek için piyasaya sunulmuştur.

Kullanım kolaylığı nedeniyle kullanıcı dostu bir programlama dili olarak bilinir. Bununla birlikte son derece güçlü bir dildir. Objective-C programlama diline göre 2.6 kat daha hızlı ve verimlidir. Bu nedenle uygulama geliştiriciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Swift programlama dili, Xcode adı verilen geliştirme ortamı (IDE) uygulamasında kullanılabilmektedir. Swift dilinde uygulama geliştirebilmek için macOS işletim sistemli bir cihaza sahip olmak gerekmektedir.

swift yazılım dili

Java

Google’ın en çok desteklediği mobil uygulama programlama dilleri arasındadır. Bu nedenle en sık tercih edilen dillerden birisi olarak karşımıza çıkar. Sunucu taraflı programlama dili olan Java ile Android uygulamalar geliştirmek mümkün. Bununla birlikte arka uç oluşturulabilen bir yazılım dili olarak tam yığın geliştiricilerin tercih ettiği diller arasında.

Java çok fonksiyonlu bir yapıya sahiptir. Tek bir kodlama ile pek çok yerde işlevsel olarak kullanılabiliyor. Birçok cihazda sorunsuz çalışabiliyor.

Yeni başlayanlar için java zor ve karmaşık bir dil olarak görülebilir. Ancak yine de java bilmek çok fonksiyonlu yapısı nedeniyle geliştiriciye ciddi avantajlar sağlamaktadır. 

C#

c# yazılım dili

Microsoft tarafından geliştirilmiş olan C# dilinin Javaya benzer bir yapısı vardır. Oldukça güçlü bir dildir. Microsoft’un desteklediği Xamarin platformunda (IDE) tüm mobil işletim sistemlerine uyumlu (cross-platform) mobil uygulamalar geliştirmek için mükemmel bir programlama dilidir C#.

Javaya benzemekle birlikte Java’dan daha temiz ve basit bir söz dizimine sahiptir. Bu anlamda C# programlama dilinin özellikle yeni başlayanlar için daha iyi bir seçim olduğu söylenebilir.

Html

Html işaretleme dilidir. Metin tabanlı diller arasında hem web tasarım hem de mobil uygulamalar için en yaygın kullanılan dildir. Son sürümü olan Html5 daha çok tercih edilmektedir. Bu dil temel yazılım dillerinden birisidir. Ancak html bilmek uygulama geliştirmek için tek başına yeterli değildir. Birbirinden farklı verilerin birbirlerine bağlanmasını sağlama işlevi vardır. Örneğin yazı, video, resim gibi farklı içeriklerin birbirleri ile bağlantısını sağlar.

React Native

React Native Facebook tarafından geliştirilmiştir. C# gibi React Native de cross-platform mobil uygulama geliştirme imkânı sağlamaktadır. Bu yönüyle Hybrid kodlama dili olduğunu söyleyebiliriz. React Native ile tek bir dil üzerinden uygulama geliştirip tüm platformlarda yayınlayabilmek mümkün.

Temel dil olarak JavaScripti kullanan React Native ile verimliliği yüksek projeler geliştirilebilmektedir. Facebook uygulaması kısmen bu dil ile yazılmıştır. Instagram, Pinterest ise tamamen React Native ile geliştirilmiş uygulamalardır.

Flutter

Google tarafından 2017 yılında geliştirilmiş olan henüz çok yeni bir yazılım geliştirme kitidir. Açık kaynak kodludur. Dilinin sade ve anlaşılabilir olması yönüyle yeni olmasına rağmen mobil uygulama geliştiricileri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Flutter aslında bir dil olmaktan ziyade bir SDK yani yazılım kitidir. Dil olarak yine Google’ın 2011’de geliştirmiş olduğu dart programlama dilini kullanır. Dart programlama dili ve Flutter ile Hem IOS hem de Android platformu için uygulama geliştirilebilmektedir.

Mobil uygulama geliştirirken kullanılan diğer yazılım dilleri

Mobil uygulama geliştirirken kullanılan birçok programlama dilinden en popüler olanları yukarıda listeledik. Ancak aşağıdaki mobil uygulama geliştirme dilleri de kullanılabilmektedir. Bazıları tek başına yeterli olmayıp çeşitli kombinasyonları gerektirirken, bazıları da tek başına kullanılabilmektedir:

  • JavaScript
  • C, C++
  • Kotlin
  • Objective – C

En iyi mobil uygulama programlama dili hangisi?

Mobil uygulama geliştirme dilleri ile ilgili karar verirken birçok etken birlikte değerlendirilmelidir. Bu etkenlerden birisi de yazılımı geliştirecek olan kişinin dile ne kadar hakim olduğu ile ilgilidir. Ne tür bir uygulama yapılacak olursa olsun, eğer uygulama geliştiricisi kullandığı dile tam olarak hakim değilse o uygulamanın performansı ile ilgili sorunlar oluşacaktır. Bu tür sorunlar da doğrudan kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektedir. Uygulamanız kullanıcılara iyi bir deneyim sunmazsa başınıza gelebilecek en kötü şey gerçekleşir: Kullanıcılar uygulamanızı cihazından siler. Bu nedenle hangi dilin kullanıldığından ziyade geliştiricinin hangi dile hakim olduğu daha önemlidir.

Mobil uygulama yazılım dilleri, mobil uygulama yazılım kitleri ve geliştirme ortamları birbirleri ile sıklıkla karıştırılan kavramlar. Yazılım kitleri ve geliştirme ortamları ile ilgili bilgilendirmeleri ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir